Docenten

Foto Sandra KleipasSandra Kleipas – Sandrakleipas.be
auteur, coach, therapeut, trainer, spreker, beelddenker

Als beelddenker heeft ze ervaren hoe veel ongemakken dit kan mee brengen in het onderwijs. Ze heeft er dan ook jaren over gedaan om te ondervinden wat wel en niet werkt, zowel bij zichzelf, haar (olus)kinderen als bij de vele cliënten in haar praktijk. In juni 2014 kwam haar boekje met 80 tips voor beelddenkers ‘ De gids over beelddenkende kids’ uit. Dit zorgde dat het beelddenken in Belgie en Nederland nog meer op de kaart kwam te staan.

Haar motto? “Delen is vermenigvuldigen”
Dit is waarom ze ‘Logopedie in beeld’ oprichtte.
Ze heeft al heel wat methodes zien komen en gaan.
Dit maakt dat ze er voor jou het beste heeft uitgehaald en samen met de gastdocenten heeft gebundeld tot een 5 daagse training waarin ze je zowel op beelddenk als op persoonlijk vlak klaarstoomt tot Logopedist in Beeld.

Foto Frouke Vermeulen

Frouke Vermeulen – bore-outcoach.be/visueelvertaler.be
Bore-outcoach/Visueel Vertaler/Auteur

Wie ben ik? Wel, ik ben creatief, sportief, hoogsensitief, snel, complex, grappig, lief, empathisch, … en ontzettend nieuwsgierig.
Ik wil graag van alles weten hoe het precies in elkaar zit en in combinatie met mijn voorliefde voor de natuur ben ik na mijn middelbaar in het kunstonderwijs aan mijn studies als licentiaat biologie begonnen (KUL). Ik werd gebeten door de onderzoek microbe en dus startte ik een doctoraatstudie in de wetenschappen die ik met succes enkele jaren later afrondde.
Na 9 maanden aan een Amerikaanse universiteit te hebben gewerkt rolde ik een job in de privésector om er vast te stellen dat een grote multinational en ik geen goeie match zijn. Het gevolg was een bore-out, uitgeput door verveling. Met behulp van loopbaanbegeleiding maakte ik een carrièreswitch en werd ik trainer in het bedrijfsleven. Toen ik ook daar mijn creativiteit niet kwijt kon en de omgeving niet op mijn behoeften kon worden afgestemd richtte ik mijn zelfstandige praktijk als bore-outcoach en visueel vertaler op.
“Ik kan de spreker pas goed HOREN als ik ZIE wat hij ZEGT.”
Wat bedoel ik? Dat ik letterlijk voor me wil kunnen zien wat iemand vertelt. Bij voorkeur mijn eigen ‘plaatjes’. Dus ik mindmap terwijl iemand spreekt. Op die manier blijft beter hangen wat de spreker zegt en maak ik meteen associaties naar dingen die ik al wist of ergens anders oppikte. Mijn brein blijft ‘wakker’, mijn aandacht blijft in de ruimte, ik ga niet dagdromen of praten of irritante geluidjes maken.
Wat betekent mindmappen voor mij? Mindmappen is ondertussen een stukje “my way-of-life” geworden. Ik ontdekte het ongeveer 8 jaar geleden en voelde meteen dat deze techniek helemaal iets voor mij was. Mindmappen sluit veel beter aan bij hoe ik denk en laat me toe op een leuke en beeldende manier informatie te verwerken en daarbij gebruik te maken van kleur. Het is dé manier om de wetenschapper en de kunstenaar in mij te laten samenwerken.
Wat betekent mindmappen voor kinderen? Voor kinderen is mindmappen een heel natuurlijke methode waarmee ze op een speelse manier kunnen verwerken wat ze leren of ervaren.
Wat mij betreft is mindmappen een virus dat bij iedereen verspreid mag worden, van 9 tot 99 jaar (en meer)!

 

Saskia Smet – Foto Saskia SmetNumentum.be
Ondernemer & Coach

Ze begeleid en adviseert visueel-ruimtelijke denkers of beelddenkers. Ze leert hen hoe ze zichzelf kunnen blijven in een lineair georganiseerde wereld zodat ze meer resultaat behalen met minder moeite & stress op het werk en in privé situaties. Voor ze haar bedrijf Numentum oprichtte, was Saskia jarenlang medewerker in grote bedrijven. Ze weet uit eigen ervaring wat het met een beelddenker doet als hij in de verkeerde werkomgeving terecht komt.
“diversiteit in alle vormen en variëteiten omarmen

 

MaaikeMaaike Brookhuis – samen-zien.nl
Functioneel oogzorgspecialist
Nadat ik me als opticien en contactlensspecialist had gespecialiseerd in de functionele oogzorg, ontdekte ik dat het “zien”vaak een ondergeschoven kindje is bij lees- en leerproblemen. Men denkt nog veel te vaak dat wanneer men een goede gezichtsscherpte heeft, er met de ogen niets aan de hand is. Er zijn echter nog zoveel meer functies van de ogen en de rest van het visuele systeem die erg belangrijk zijn om goed te kunnen lezen en leren. Voorbeelden hiervan zijn: oog- volgbewegingen, fixatie, visualiseren, etc, etc.

Bij mijn zoektocht naar hulpmiddelen voor leerproblemen die gerelateerd zijn aan het zien, kwam ik terecht bij Romy van Alexis leerhulpmiddelen.nl. Samen bundelen we nu onze krachten om een zo breed mogelijk publiek te laten “zien” wat “zien” werkelijk allemaal inhoud en hoe belangrijk het is dat de visuele functies goed ontwikkeld zijn. Het “lezen in kleur” is hierbijeen prima hulpmiddel, dat meestal direct resultaat geeft.

 

RomyRomy Hebers – Alexis leerhulpmiddelen.nl
Ondernemer, ervaringsdeskundige

Motto: meer bekendheid geven aan hulpmiddelen die het leren kunnen vergemakkelijken.
Door mijn eigen ervaringen als dyslectische ADHD-er te delen, hoop ik velen te kunnen helpen. Zo deel ik graag mijn ervaringen over het “Lezen in kleur”. Toen ik las met een gekleurde leesliniaal stonden opeens de letters stil. Kon ik makkelijker een regel volgen, en was ik minder snel afgeleid door de figuurtjes die ik zag in de witte ruimtes van een tekst.

Ik heb mij hierin verder verdiept en kwam tot de ontdekking dat veel leerproblemen een gevolgkunnen zijn van visuele stress. Toen ik Maaike Brookhuis tegen kwam, leerde ik van haar dat er nog meer visuele disfuncties bestaan die het leren kunnen belemmeren.

Samen hebben wij een cursus opgezet om deze kennis met anderen te delen.

 

LauraaangepastLaura Molkens
Logopediste – stottertherapeut

Opleidingen:
- Bachelor in de logopedie
– Opleiding specialisatie Stottertherapie
– Basisopleiding specialisatie Beelddenken

Laura begeleidt kinderen en jongeren met leermoeilijkheden, taalproblemen, articulatieproblemen en stotteren

Als logopediste werk ik samen met kinderen die leermoeilijkheden ervaren. Op een bepaald moment voelde ik dat de therapie, die bij sommige kinderen goed werkte, niet aansloeg bij andere kinderen. Ik ging op zoek naar een ‘andere’ manier van werken en vond wat ik zocht in de opleiding ‘Specialisatie Beelddenken’. Nu combineer ik de therapeutische technieken die ik al kende met nieuwe vaardigheden wanneer ik werk met beelddenkers en kinderen met een voorkeur voor auditief leren.

Ik vind het belangrijk dat de kinderen op een plaats terechtkomen waar ze zich veilig en geborgen voelen én waar ze helemaal zichzelf mogen zijn. Ik ben geboeid door de taal-, lees- en schrijfontwikkeling van kinderen en probeer deze ontwikkeling dan ook te stimuleren en de kinderen hierin te begeleiden.
Motto: “If a child can’t learn the way we teach, maybe we should teach the way they learn.” -Ignacio Estrada